Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Εκπαιδευτική επίσκεψη σε έργα ζωγραφικής της «Συλλογής Κωστάκη».

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε έργα ζωγραφικής της «Συλλογής Κωστάκη».

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Στις 30/03/2016  οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν  σε  έργα ζωγραφικής της Συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης , το οποίο  έχει έδρα του την πόλη της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ιστορικό μνημείο της Μονής  Λαζαριστών.

Η Έκθεση των συγκεκριμένων έργων έγινε στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον χώρο της ΔΕΘ. Έγινε κατανοητό από την ειδική ξεναγό  ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης συλλογής δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα ενός προσώπου με καλλιτεχνική γνώση και νόηση.

Η συλλογή άλλαξε οριστικά τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι μελετητές σκέπτονται και γράφουν σχετικά με την εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης στον 20ο αιώνα. Το γεγονός της άφιξης της Συλλογής στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η απόφαση για την αγορά της εκ μέρους της Πολιτείας μετέβαλε το καλλιτεχνικό τοπίο της χώρας με ταυτόχρονη ίδρυση μουσείων μοντέρνας και σύγχρονης Τέχνης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά δημιούργησε και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη μελέτη της ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης του 20ου αιώνα.

Οι σχέσεις της ρωσικής πρωτοπορίας με τη βυζαντινή τέχνη που εκφράζεται πάντοτε έντονα μέσα από τα μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς και ο συμβολισμός των χρωματικών εντυπώσεων άρχισε έτσι να γίνεται καλύτερα κατανοητός.

Μετά την εγκατάσταση του Κωστάκη το 1977 στην Αθήνα αυξήθηκε το ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά για τη ρωσική πρωτοπορία. Το επίπεδο της ελληνικής τέχνης στην περίοδο της άνθησης της ρωσικής πρωτοπορίας γύρω στη δεκαετία του 1920 δηλαδή της Οκτωβριανής Επανάστασης σταδιακά παρουσιάζει διφορούμενο νόημα. Εξάλλου το 1917 αρχίζει να διεξάγεται ένας μακροχρόνιος πόλεμος στη Μικρά Ασία που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ελληνική παράδοση, ιδίως η βυζαντινή, η συμβολιστική γλώσσα, καθώς και οι λαϊκές παραδόσεις τροφοδοτούν τη νέα τέχνη των έργων της συλλογής, από τα οποία προέρχονται τα κυρίαρχα ρεύματα του κυβισμού, του φουτουρισμού και του κονστρουκτιβισμού. Κάποια από τα παραπάνω ρεύματα επηρέασαν Έλληνες καλλιτέχνες σ? όλη τη διάρκεια του μεσοπολέμου,  έργα των οποίων κυρίως στη  ζωγραφική οι μαθητές  συναντούν σε Κ.Ν.Λ. και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.

                                                                                ΜΑΤΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ                                                        ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 

 

Εργασίες

Σας αρέσει η σελίδα του σχολείου μας;
 
022104
ΣήμεραΣήμερα18
ΧθέςΧθές10
Αυτή την εβδομάδαΑυτή την εβδομάδα28
Αυτό το μήναΑυτό το μήνα217
ΣύνολοΣύνολο22104

Γιορτάζουν



Ο καιρός